Reiniging van zonnepanelen op platte daken

Elk voordeel heeft zijn nadeel. De zonnepanelen op het platte dak zie je niet. Optisch gezien is dat meestal een voordeel. Tegelijkertijd is dit ook een nadeel. Hierdoor wordt vervuiling namelijk niet opgemerkt.

We adviseren uw panelen regelmatig fysiek te checken en bij vervuiling Solarwashing in te schakelen, want reinigen loont!

Zonnepanelen op het platte dak

Het grote voordeel van zonnepanelen op een plat dak is dat deze niet zichtbaar zijn. In termen van verlies van rendement is dit helaas ook meteen het grote probleem. In de lucht circuleert namelijk allerlei fijnstof, CO2 en andere vervuiling. In tegenstelling tot schuine daken blijft op platte daken al het vuil op de zonnepanelen liggen. Dat betekent meteen een fors verlies van energieopwekking. Simpelweg omdat de UV-stralen de zonnecellen niet bereiken.

Opbrengstverlies is niet nodig. Natuurlijk weten we allemaal dat het rendement van zonnepanelen langzaam terugloopt, maar een groot verlies is te voorkomen. Simpelweg door de zonnepanelen met enige regelmaat te laten reinigen.

Het zwakste paneel telt

Rendementsverlies kan heel snel optreden, de keten is immers zo sterk als het zwakste paneel. Zonnepanelen worden namelijk altijd in een serie geschakeld. Wordt één paneel vervuilt door bijvoorbeeld vogelpoep, dan kan dat meteen een rendementsverlies betekenen in de hele serie. Soms tot wel 15%. Meestal wordt dit niet meteen gezien. Zeker niet bij zonnepanelen op het platte dak. Regelmatig even fysiek checken is daarom echt een must.

Deze service kan Solarwashing ook voor u uitvoeren. Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Reiniging van zonnepanelen levert geld op De redenen van rendementsverlies zijn inmiddels bekend. Uit statistieken blijkt dat dit verlies behoorlijk uit de hand kan lopen. Regelmatig zelfs met situaties van minus 15% rendement binnen enkele jaren. Voor platte daken zelfs meer. Jammer, want dit is niet nodig.

Laat de zonnepanelen regelmatig reinigen door Solarwashing. De garantie voor een forse verbetering van de energieopwekking en dus een hoger rendement.

Hoe gaan wij te werk?

Voor het reinigen van de zonnepanelen gebruiken wij een van onze reinigingsrobots. Met een hoogwerker wordt de robot op de installatie gebracht. De robot wordt door een van onze medewerkers op afstand aangestuurd.

Het grootste voordeel hiervan is dat wij geen stap op de zonnepanelen hoeven te zetten. Veiligheid gegarandeerd voor mensen en installatie.

We reinigen snel en efficiënt. Een dak met 150 panelen reinigen we bijvoorbeeld binnen 3 uur. Ter vergelijking: dit is tot vijf keer sneller dan handmatige reiniging. Tenslotte is deze manier van reinigen ook zeer milieuvriendelijk.

Bij deze manier van reinigen gebruiken we namelijk veel minder water.

Bij het reinigen van de zonnepanelen maken wij gebruik van osmosewater. Kalk en andere mineralen kunnen strepen achterlaten op de panelen. Daarnaast kan kalk inbranden in het glas. Allemaal factoren die invloed hebben op het rendement van het zonnepaneel.

Vervuilingen zoals bacteriën, kalk, chloor, zouten en metalen filteren we uit het water. Hierdoor ontstaat osmosewater. Kortom: een milieuvriendelijke oplossing, het beste resultaat en gegarandeerde veiligheid voor uw installatie.

Wilt u in contact komen?

Neem contact met ons op voor het aanvragen van een offerte of het maken van een afspraak bij u op locatie.